Praca w gastronomii – jakie są jej zalety i wady?

Praca w gastronomii jest często podejmowana przez studentów, a także osoby decydujące się szukać zatrudnienia za granicą. Dla kogo praca w szeroko pojętej gastronomii będzie dobrym wyborem? Jakie są zalety i wady takiej pracy?

Modna praca w gastronomii

Praca w gastronomii stała się bardzo popularna wśród osób, które chcą sobie dorobić, czy z różnych przyczyn nie mogą podjąć zatrudnienia na pełny etat. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu do podjęcia pracy w gastronomii potrzebne były długotrwałe kursy, ukończenie specjalnych szkół. Współcześnie takich specjalistów zatrudniają zazwyczaj jedynie najlepsze restauracje i pięciogwiazdkowe hotele. W wielu innych lokalach najważniejsze są oszczędności, dlatego praktykuje się zatrudnianie osób nie posiadających wielkich kwalifikacji, gotowych pracować za najniższe sumy

Opinie dotyczące pracy w gastronomii są skrajne. Dla części osób jest ona spełnieniem marzeń, inni traktują ją jako sposób na dorobienie sobie do stypendium.

Trzeba przyznać, że praca w gastronomii jest wymagająca. Osoby, które się na nią decydują powinny charakteryzować się wysoką sprawnością fizyczną, emocjonalną, a także intelektualną. Typowe dla tego typu pracy jest szybkie tempo wykonywania zadań (niezależnie od tego, czy pracuje się w kuchni, czy obsługuje klientów na sali). Pracownicy gastronomii muszą wykazywać wysoką odporność na sytuacje stresowe, które zdarzają się często, gdy pracuje się z ludźmi.

Jakie są zalety pracy w gastronomii?

Dla wielu osób jedną z największych zalet pracy w gastronomii jest elastyczność zatrudnienia. W branży tej można pracować na część etatu, jedynie w weekendy. W efekcie mogą ją podjąć osoby studiujące dziennie (można pracować wieczorami lub w weekendy) i osoby zatrudnione na etat, które chcą sobie dorobić.

Dobry pracownik gastronomii, niezależnie od tego czy jest kucharzem, barmanem, czy kelnerem ma szanse na zatrudnienie niemal na całym świecie. Zapotrzebowanie na pracowników gastronomii jest wszędzie, dlatego mogą ono szybko znaleźć pracę za granicą. Często pozwala to na znacznie wyższe zarobki niż w Polsce. Część osób pracujących w gastronomii za granicą może pozwolić sobie na opłacenie czesnego i mieszkania przez cały rok akademicki.

Pracując w gastronomii można na co dzień szkolić znajomość języków obcych, co z pewnością zaprocentuje w naszym życiu. Osoby pracujące w gastronomii mają szansę na nawiązanie ciekawych znajomości z ludźmi z całego świata.

Dla wielu osób zatrudnionych w gastronomii bardzo ważne jest, że efekty ich pracy są widoczne niemal natychmiast. Pozytywny feedback od klienta jest bardzo motywujący.

Wiedza dotycząca trendów kulinarnych, czy alkoholi może być przydatna w życiu (niezależnie od tego, czy mamy w planach karierę w tej branży).

Wielkim plusem pracy w gastronomii są napiwki, które w niektórych miejscach mogą być naprawdę satysfakcjonujące.

Praca w gastronomii da satysfakcję przede wszystkim ekstrawertykom, którzy potrzebują częstego kontaktu z ludźmi.

Jakie są wady pracy w gastronomii?

Jak każda praca, również praca w gastronomii posiada swoje wady. Dla części pracowników poważnym mankamentem są godziny pracy. Jeżeli pracujemy w weekendy, musimy liczyć się z tym, że spędzimy w pracy nawet dwanaście godzin. Pracownicy w gastronomii pracują często w godzinach nocnych, co doprowadza do rozregulowania rytmu dobowego.

Osoby zatrudnione w gastronomii mogą mieć problemy ze zorganizowaniem spotkania z rodziną lub znajomymi, gdyż pracują wtedy, kiedy inni mają wolne. Poważnym problemem może być pogodzenie takiej pracy z życiem rodzinnym (z tego względu jest to przede wszystkim zajęcie dla ludzi młodych i singli).

Nie da się ukryć, że praca w niektórych lokalach gastronomicznych jest wyczerpująca fizycznie i psychicznie. Pracownicy muszą być w dobrej formie fizycznej, gdyż często przez dwanaście godzin są w biegu. W pracy tej konieczna jest doskonała koordynacja wzrokowo-ruchowa. Nie obejdziemy się również bez zwiększonej sprawności intelektualnej. Osoba zatrudniona w charakterze kelnera nierzadko w godzinach szczytu obsługuje kilkudziesięciu klientów (często w różnych językach). Musi ona pamiętać wszystkie zamówienia, wykonywać kilka czynności naraz i mieć zawsze uśmiech na twarzy. 

Wadą pracy w gastronomii jest stres. Branża ta wymaga ogromnej odporności psychicznej. Trzeba liczyć się z nieuprzejmymi klientami, którzy będą traktować nas z góry. Pracownik gastronomii musi liczyć się z wysokimi wymaganiami szefa, nieprzewidzianymi sytuacjami (które zdarzają się ciągle), pretensjami klientów. Jest to szczególnie trudne, gdy mamy gorszy dzień, czy źle się czujemy.

Dla wielu pracowników dużym problemem jest fakt, że ich starania nie są doceniane. Otrzymują oni i bardzo niską wypłatę, która jest często nieadekwatna do nakładów pracy. Klienci wydają się ich nie zauważać. Pracownicy rzadko słyszą słowa podziękowania za swoje wysiłki.

Zdecydowaną wadą pracy w gastronomii jest fakt, że łatwo w niej o uszkodzenie ciała. Osoby, które są przemęczone i pracują w nieustannym pośpiechu są zagrożone różnego rodzaju wypadkami.

Recent Articles

spot_img

Related Stories

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay on op - Ge the daily news in your inbox